Wanneer wel/geen ademwerk? 

Ik krijg veel vragen over ademwerk en of het wel of niet geschikt is voor iemand op dat moment. Ademwerk is er in zoveel soorten en maten. Er zijn allerlei oefeningen en technieken die je heel gericht in kunt zetten, op welk moment ook. (Leestip over verschillende technieken: Gewoon ademhalen van Dan Brulé.) Ik gebruik de verbonden adem die werkt als een soort grote schoonmaak. Het lijf wordt als het ware in een stressreactie geplaatst, waardoor dat wat niet eerder gevoeld is, naar de oppervlakte komt en met aandacht doorvoeld kan worden.

Daarbij is het belangrijk een stevige basis in jezelf te hebben, zodat wat opkomt, gedragen kan worden. Soms in moeilijke situaties gaan we weg uit de ervaring. Dat is een (prachtig) overlevingsmechanisme, maar om later alsnog te doorvoelen wat ligt opgeslagen, is draagkracht nodig. Als die basis of de draagkracht (niet te verwarren met bijvoorbeeld mentale wilskracht of fysieke kracht), nog wat meer aandacht behoeft, zijn er andere mooie stappen die eerst gezet kunnen worden of zachtere technieken die gebruikt kunnen worden. Tegelijkertijd kan het vergroten van de draagkracht ook een prachtig thema zijn om mee te werken. Hoe meer draagkracht, hoe meer we alles ervaringen door ons heen kunnen laten bewegen. Dus niet alleen de moeilijke, maar juist ook de fijne ervaringen!

Je kunt het vergelijken met een hoge drukpan. Als je voldoende druk kunt dragen of afvoeren en het systeem dat wat gebeurt kan reguleren, is deze techniek prachtig. Als de druk te groot wordt, kan er onverwachts teveel druk op het systeem komen zonder dat het systeem dat kan reguleren, en dat kan erg onprettig, pijnlijk en zelfs contra-productief zijn.

Het is altijd zoeken en iedere keer weer kijken wat het lichaam aangeeft wat betreft deze draagkracht en in welke mate en op welke manier de druk kan worden opgevoerd. Ik kijk graag met je mee wat voor ademwerk nu passend voor jou is! Mocht je hier vragen hebben, stel ze gerust.