Ademwerk in ander werk

25 juli 2023

Inmiddels bestaat BREATHFUL nu een tijdje en groeit mijn praktijk gestaag. De afgelopen tijd heb ik individuen, koppels en groepen mogen begeleiden in ademcirkels of bij bedrijven. En ook begint dit werk zijn weg steeds meer te vinden in mijn andere werkzaamheden. Zo ontwikkel ik samen met mijn collega Sam Edens de minor Sustainable Futures aan de Hogeschool van Amsterdam die deze september van start gaat en die we laatst hebben mogen presenteren op het inspirerende BioFutures Symposium op de Northumbria University in Newcastle! En voor mijn geliefde Waag Futurelab’s TextileLab Amsterdam werk ik aan het prachtige project Local Color samen met (always partner in crime) Cecilia Raspanti en andere collega’s. 

Voor nu is ademwerk (net als tantra) een ingang om mijzelf en anderen in contact te brengen met de wijsheid en het zelfhelende vermogen van het lichaam, te leren van en met de natuur en na eerst beter leren voelen, ons ook werkelijk beter, vrijer, liefdevoller, verbonden en gedragen te voelen. Dit vertaalt zich naar een meer holistische visie, denken vanuit ecosystemen en een (strategische) aanpak in deze andere werkzaamheden waarbij een meer natuurlijke / cyclische loop der dingen en in symbiose leven met onze onze omgeving centraal staan. 

Op dit moment is er veel aandacht voor de kennis die inheemse volkeren hebben (werd gisteren nog aan gerefereerd in EenVandaag, maar denk ook aan de documentaire KIVA: The Call of the Wisdom Keepers en het boek Braiding Sweetgrass van professor Robin Wall Kimmerer), die wij hier in het westen voor een groot deel zijn vergeten. Gelukkig zijn er meer en meer mensen bezig met het zich herinneren van vergeten wijsheid en kennis die zo hard nodig zijn in deze tijd. Door de wereld om ons heen te bestuderen (over een bredere kijk op onderzoek een andere keer meer), maar juist ook door naar binnen te gaan en weer te ervaren hoeveel van deze wijsheid, nieuwsgierigheid en creativiteit in ons ligt opgeslagen, klaar om in te zetten, wat (voor werk) je ook doet! 

Als we daar weer mee durven en weten te verbinden…